UPOKOJENCI DU VRHNIKA PO VIPAVSKI DOLINI

 

28. 04. 2022

 

Po dolgem času omejitvenih ukrepov smo se upokojenci spet podali na naš letošnji prvi izlet po Vipavski dolini. V sončnem jutru smo na trgu v Vipavi pričakali vodnika, ki je bil nato z nami za oglede po Vipavi, Ajdovščini in po Vipavskem Križu. Vsi kraji so nas prijetno presenetili z urejenostjo, ogromnim napredkom, neprimerljivo izpred kakega desetletja nazaj. Zlasti v mestu Ajdovščina se zelo opazi, da je gospodarsko v dobri formi. Mnogo je obnovljenega, skratka eno lepo mesto.
Vipava ostaja trg z obnovljenim Lantierijevim dvorcem, urejenimi parki in deltastim izvirom reke Vipave. Vipavski Križ pa je kot posebnež na vrhu hriba. Skoraj petsto let bo minilo, ko je dobil mestne pravice in s tem postal najmanjše mesto v habsburški monarhiji. Četudi majhno je imelo pomembno vlogo pri protiturški obrambi.
Zelo dobra razlaga vodnika nas je pritegnila k pozornemu poslušanju in prav pozabili smo na
utrujenost. Prav vsak je lahko dobil nekaj vtisov iz zgodovine posameznega kraja. Čeprav kraji niso v veliki medsebojni razdalji, pa imajo različne zgodovinske dogodke. Od nekdaj pomembne prometne poti so potekale po dolini in od tu tudi potrebe po gradnji obrambnih utrdb, gradov, dvorcev, mostov itd. Vse to ohranjeno danes predstavlja bogato zgodovinsko dediščino. Dobili smo širšo podobo krajev od zametkov, skozi vso zgodovino in vse do današnjih časov.
Za konec smo se odpeljali še do izvira Hublja, ki je eden največjih pritokov reke Vipave, ob večjem deževju tudi hudourniške narave. Za prebivalce je pomemben vir čiste pitne vode. Ob Hublju je speljana naravoslovna učna pot, ki je zlasti poleti prijetno sprehajališče. Lepo smo se imeli, da pa navdušenost ne bo popustila je že v pripravi naslednji izlet proti Velenju.

 

Zapis in fotografije: Ivanka Sluga