3. 5. 2022

Aprilske padavine so delno preplavile Cerkniško polje in nastalo je presihajoče Cerkniško jezero, kjer lahko ob suši hodiš po dnu, sicer pa plavaš, veslaš, ribariš, opazuješ vodne ptice ali se le sprehajaš ob bregu.

Sončki smo se podali na učno pot Drvošec, ki je bila leta 2020 razglašena za naj tematsko pot. Začne se pri požiralnikih Rešeto pri Dolenjem jezeru, nato pa poteka vzdolž polotoka Drvošec. Pot se ponaša s tremi opazovalnicami in številnimi pojasnjevalnimi tablami.

Najprej smo se sprehodili do Rešeta, katerega skalovja na dnu nismo videli, ker je bilo zalito z vodo. Cesta po nasipu nas je privedla do Pretržja, kjer stoji zanimiv prikaz prehranjevalnih spletov med živimi bitji jezera. Za ogled jame Skadulca smo krenili na breg jezera pod Javorniki in videli vhod v podzemni rov, od koder ob dežju voda priteka v jezero in ga polni. Vrnili smo se na pot Drvošec, se seznanili z velikimi zvermi naših gozdov in se pri leseni opazovalnici Klejni vrh razgledali po površini jezera. Tisti z daljnogledi so v daljavi videli bele čaplje in labode, bolj blizu pa črne liske. Po malici smo nadaljevali pohod do razglednega stolpa Otočec, od tam pa do Pocinovega laza, kjer smo na bregu z vodo napolnjene vrtače presenetili na desetine žab. Spustili smo se na cesto in ni bilo daleč do Otoka, kjer stoji še ena lesena opazovalnica z imenom Orlek. Z nje se da opazovati vodno površino tik pod njo, vendar so se ptice poskrile v zavetje trstičja, zato je bila gladina prazna.  Vrnili smo se do preliva med Otokom in Drvoščem, da smo si prihranili hojo po prašni cesti nazaj na izhodišče, je po nas prišel avtobus.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Danica Kos in Sonja Zalar Bizjak