27. 05. 2022

Zadnji petek v maju 2022 smo se Barjani odpravili  na  Primorsko –  na visoko kraško planoto,  imenovano Nanos. Bolj natančen vrh, ki ga zagledamo, je visok 1262 m in se imenuje Pleša.  Naš vodnik Frenk se je odločil, da nas pelje po poti preko Logatca,  Cola, Podgrada do Abrama. Ta odločitev je bila enkratna. Saj po poti, vsem nam bolj poznana iz Razdrtega, ne bi doživeli take lepote neokrnjene narave.

Makadamska pot od Abrama nas je vodila do prvega planinskega kažipota, ki nam je pokazal, da imamo do Nanosa uro in 40 min. Toda pot se nam je podaljšala za uro več. Korak se nam je upočasnil ob pogledu na živobarvno cvetje. Nismo in nismo se mogli nagledati tega razkošja, ki krasi to planoto. Nanos je oblečen v rumene, vijolične, bele barve. Tik pod vrhom je odet v bel tepih cvetočega čemaža. Prepoln  je dekorativnega cvetja: potonike, zlatega korena, kosmatincev, lanov, mečkov, lilij, mnogih šipkov, šmarnic, …Katera je lepša, pomembnejša, zanimivejša in katera ima več povedati? Te lepote narave se ne da opisati, moraš jo enostavno doživeti. Ta neokrnjena planota, bogata z rastlinstvom in živalstvom je od leta 1987 zavarovana kot krajinski park.

Vonj cvetlic in trav nas je spremljal vse do Vojkove koče, kjer smo imeli kratek odmor za malico. To je planinska postojanka, ki leži 1240 m na južnem obrobju nanoške planote. Na Pleši stoji televizijski pretvornik. Od tu je lep razgled na Vipavsko dolino, Čaven, nanoške gozdove, Javornik, Snežnik itd. Na pobočju Nanosa stoji cerkev sv. Hieronima, zgrajena v 14.stoletju. Zaradi svoje lege je vidna daleč po Vipavskem, Krasu in tudi z morja. Glede njenega nastanka so se ohranile različne zgodbe in legende.

Počasi in previdno smo se vrnili  po poti nazaj do avtobusa.  Na kmečkem turizmu Abram smo si šli še ogledat medveda, ki pa se ni dal motiti pri popoldanskem spancu, kljub našemu glasnemu govorjenju. Veseli in polni lepih vtisov na  prelepo cvetočo naravo smo se odpravili nazaj na Vrhniko.

Zapisala: Emi Vinšek
Fotografije: Stane Kržmanc
Filmček: Stane Kržmanc