VANDROVKE NA GALETOVCU

 

08. 09. 2022

Mesec september je tu in z njim jesen. Vandrovke smo težko pričakovale dan, ko bomo šle na pohod izven Vrhnike. Zelo smo se razveselile, ko smo zvedele, da se bomo odpeljale na Pokljuko in se povzpele na razgledni vrh Galetovec. Zbralo se je 24 udeleženk in en udeleženec. Vsi dobro razpoloženi smo se vkrcali na avtobus. Vodič je bil tudi tokrat Frenk. Zapeljali smo se proti Gorenjski in naš prvi postanek je bil Zatrnik, kjer smo se podprli z jutranjo kavico. Nadaljevali smo po ovinkasti cesti proti Mrzlemu studencu in občudovali
visoke sestoje vitkih smrek. Zavili smo proti Bohinju med barjema Šijec in Veliko Blejsko barje do odcepa za Belsko planino. Tam smo izstopili in nadaljevali pot po gozdni cesti, mimo planine, kjer stoji nekaj pastirskih koč in velik hlev. Elica nam je med potjo pokazala nekaj jesenskega cvetja, a ga je letos suša zdesetkala. Uživali smo v svežem gorskem zraku, odišavljenim s smrekovo smolo. Pot je bila mehka, nezahtevna in se je le počasi vzpenjala.
Le zadnji del poti nas je spominjal, da smo v hribih, saj se je strmo pognala navkreber, na 1265 m visok Galetovec . Tukaj je čudovit razgled na Blejski kot z jezerom, vidijo se Karavanke, Jelovica, Ratitovec in del Bohinjskih gora. Malo smo se okrepčali iz nahrbtnikov in uživali ob lepih razgledih. Tudi gobarje smo srečali in nekaj pohodnikov. Vračali smo se po drugi strani hriba in se kmalu vrnili na pot, po kateri smo prišli. Popoldansko sonce je sijalo tako, da so padale sence visokih krošenj na našo pot in nas hladile. Kar prehitro smo bili pri avtobusu, ki nas je varno pripeljal domov.

 

Zapis: Fani Šurca
Slike: Fani Šurca