11. 10. 2022

»Krasna si, bistra hči planin,…..« Nekje v podzavesti nenehno silijo na plan Gregorčičevi verzi. O lepoti in edinstvenosti reke Soče se je prepričalo 27 Barjanov, ki smo v začetku oktobra odšli na naravoslovno učno Soško pot.

Od koče pod izvirom reke Soče smo se vzpeli do spomenika dr. Juliusa Kugya, velikega ljubitelja gorskega sveta, ki je zazrt proti Jalovcu. Pot smo nadaljevali do pritoka Mlinarice in se povzpeli do vhoda v korita, kjer smo na razgledni ploščadi občudovali edinstven prizor ozke struge med sto metrskimi stenami. Naslednji postanek smo imeli pred Alpskim botaničnim vrtom, ki ga je leta 1926 ustanovil tržaški posestnik in trgovec Albert Bois de Chesne, danes pa zanj skrbi Prirodoslovni muzej Slovenije. V zaselku Pri Cerkvi nas je vodnica Sonja Zalar Bizjak seznanila s fužinarstvom in železarstvom v Trenti. Za duhovne potrebe rudarjev je lastnik fužin grof Attems leta 1690 dal sezidati cerkev posvečeno Devici Mariji Lavretanski. Stavba je bila predelana v začetku 20. stoletja, freske v notranjosti so delo Toneta Kralja.

Ob zaključka naše poti smo še dvakrat prečkali reko Sočo. Ob naši najlepši reki smo Barjani preživeli čudovit jesenski dan in se na Vrhniko vrnili v poznih popoldanskih urah.

Zapisala: Vanda
Fotografije: Marija, Stane, Franci
Filmček: Stane