27. 10. 2022

Konec oktobra je vodnica Sonja Zalar Bizjak odpeljala skupino 32 Barjanov na 1051 m visok Bevkov vrh, ki leži med Idrijo na jugu in Cerknim  na severu in je najvišja točka grebena med dolinami rek Idrijce, Cerknice in Hobovščice. To je svet odmaknjenih gorskih kmetij, razglednih pašnikov in velikega razvodja. Po njegovih strmih pobočjih se vode stekajo v Idrijco in v Jadransko morje, po vzhodnih pobočjih pa v Soro in naprej proti Črnemu morju.

Na Bevkov vrh vodi več poti. Mi smo se povzpeli po grebenu s Kladij v smeri kmetije Na Ravan, ki slovi po odličnem domačem siru. Na kmetiji je mogoča degustacija sira in drugih mlečnih izdelkov. Od tam smo po približno pol ure vzpona prišli do kapelice, od koder se nam je odprl čudovit razgled na Krim, na Bohinjsko-Tolminski greben s Triglavom ter na Porezen, Ratitovec, Blegoš in Kojco. Od kapelice nas je do Bevkovega vrha ločilo le še nekaj minut hoje. Z vrha smo se po jugovzhodnem pobočju spustili do vasi Sovodenj.

Barjani smo bili nad izborom poti zelo zadovoljni. Očitno je bilo tudi vreme na naši strani, saj nas je vso pot grelo toplo jesensko sonce.

Zapisala: Vanda
Fotografije: Marija, Stane, Franci
Filmček: Stane