24. 11. 2022

Na današnji izlet je vodnik Jože Školc 36 Barjanov odpeljal proti morju, da se sprehodimo po Napoleonovi poti. Pohod smo začeli pri Obelisku na Opčinah, ki je bil postavljen kot spomin na odprtje ceste med Tržaškim pristaniščem in notranjostjo Avstro-ogrskega cesarstva.

Napoleonovo pot naj bi odprle Napoleonove čete, ko so dosegle Trst. Uradno pa se ta pot imenuje po projektantu inženirju Vicentiniju – Vicentinska cesta. Le-ta je Napoleonovo pot osnoval tako, da bi povezovala kraj Prosek/Prosecco s Trstom. A kot toliko stvari, se je tudi ta pot končala zaradi pomanjkanja denarja. Kljub nedokončanemu projektu pa je danes Napoleonova pot čudovita pešpot. Na zaključnem delu je narejen velik usek v skalo, iz katerega je nastalo plezališče Napoleonica. Za plezalce je to zelo priljubljena točka, saj jim poleg izzivov v steni, nudi tudi čudovit pogled na morje.

Pot smo nadaljevali skozi gozd do Marijinega svetišča na Vejni oz. Griži (Monte Grisa),  ki leži na razglednem prostoru nekaj deset višinskih metrov nad Napoleoniko. Svetišče je bilo postavljeno, ker se je leta 1945 tedanji tržaški in koprski škof zaobljubil Mariji, da bo na vrhu hriba dal zgraditi veličastno svetišče njej v čast, če bo mesto Trst ubranila pred popolnim opustošenjem.

Prekrasen sončen dan nam je postregel z razgledom na celoten Trst, del istrske obale in Gradež, v daljavi pa smo lahko občudovali zasnežene Dolomite. Polni vtisov smo se vrnili v megleno Vrhniko.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Marija, Stane, Andrej in Franci

Filmček: Stane