Noč pred našim pohodom je Slovenijo prešla nevihtna fronta z bliskanjem in grmenjem, vendar se oblaki niso umaknili in Sončki smo se odpeljali v megleno jutro. Naš cilj je bilo prehoditi del Grosupeljske poti nad Radenskim poljem od Starega gradu Čušperk preko Limberka ( 687 metra) do Spodnje Slivnice. Pa se je obrnilo drugače.

Najprej smo se povzpeli na vzpetino, na vrhu katere stojijo razvaline Starega gradu Čušperk, enega najstarejših gradov Slovenije, ki je bil zgrajen že v 12. stoletju. Stoletja mu niso prizanesla, rušili so ga kmečki uporniki, poškodoval ga je  tudi veliki potres leta 1515. Ko so ga lastniki Turjačani opustili in v dolini zgradili nov grad, je dobil ime Stari grad.  Ker je bilo po nočnem dežju listje mokro in spolzko, nismo obšli ruševin, ki še vedno pričajo o velikosti obzidja in bivalnega dela gradu. Skozi s skalami posuto pobočje smo se spustili navzdol in nadaljevali po stezi Grosupeljske poti priti najvišjemu vrhu grebena, Limberku.

Zaustavil nas je zdrs ene od pohodnic, ki ji je pokonci štrleč kos lesa, na katerega je padla,  povzročil hude bolečine v hrbtu. Potrebno je bilo poskrbeti za varen prevoz in po klicu na 112 so ponjo prišli ekipa prve pomoči, gasilci PGD iz Račne in celo gorski reševalci iz Ljubljane. Požrtvovalni voznik reševalnega vozila je pripeljal po skalnati in mestoma zelo blatni poti do poškodovanke, zato pomoč nosačev z nosili ni bila potrebna.

Vsak od nas je bil zaradi dogodka prizadet in vznemirjen, zato smo sklenili, da s pohodom ne nadaljujemo, le po gozdni cesti smo se spustili v zaselek Čušperk, kamor je po nas prišel avtobus.

Na tem mestu se zahvaljujemo požrtvovalnemu osebju prve medicinske pomoči, gasilcem in gorskim reševalcem za nudeno pomoč.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Danica Kos in Sonja Zalar Bizjak