13. 12. 2022

Današnji pohod je potekal v pravih zimskih razmerah, saj se temperatura ves dan ni dvignila nad ledišče. Na 5  kilometrsko pot se je podalo 29 Barjanov. Vodnik Frenk Petrič je moral prvotno nekoliko daljšo pot skrajšati zaradi vremenskih razmer.

Pohod smo začeli v centru Logatca, mimo tunela iz I. svetovne vojne in ob gozdu v smeri proti Zaplani. Področje je bilo že od nekdaj strateško zelo pomembno. Že v rimskem času sta tu nastali naselji Nauportus (Vrhnika) in Logatikum (Logatec). Tu je bila glavna pot na relaciji Dunaj – Trst, kjer so v zgodovini potekale prometne in trgovske poti. Prav tako so se strateške pomembnosti področja zavedali tudi graditelji Rupnikove linije.

V bližini Prezida smo se ustavili pri opazovalnici Jezerc, ki je nastala v sklopu projekta Mala barja – Marja in je bila financirana s strani Evropske unije. Visoko barje Jezerc je naravna znamenitost z lastnostmi naravnega rezervata. Ostanki nekdanjega visokega barja so danes vidni tudi na Ljubljanskem barju, večinoma kot gozdički breze in rdečega bora.

Pohod smo zaključili v naselju Zaplana, na jugovzhodu Rovtarskega hribovja, katerega manjši del je v Občini Logatec, drugi del pa v Občini Vrhnika.

 Zapisala: Vanda

Fotografije: Marija, Stane, Andrej

Filmček: Stane