10. 1. 2023

Prvi letošnji izlet Barjanov je bil na Primorsko. Vodnik Jože Školc nas je popeljal na zanimivo pot iz Ospa na Tinjan in naprej do Škofij.

Osp je kraška vasica, stisnjena pod strme stene Kraškega roba in je ena najstarejših slovenskih vasi. Osapska stena je nastala kot posledica udora jamskega stropa. V višino sega več kot 200 m in v širino pa kar 500 m. Skupaj z bližnjo Mišjo pečjo predstavlja enega najpomembnejših plezalnih območij v Evropi. V steni sta dve jami, manjša jama ali Babna buža in velika jama Grad ali Osapska jama. V tej jami izvira Osapska reka, ki v sušnem obdobju presahne, v deževnem pa svoje vode nabira na pobočjih celotne doline. Barjani smo bili priča njene mogočne vodnjatosti, saj se je prazna struga reke preko noči napolnila. Po besedah domačinke, naj bi voda v nekaj dneh presahnila in namesto reke bo po strugi tekel potok. Pred jamo je ohranjen del obrambnega zidu (Grada), za katerim so prebivalci v preteklosti velikokrat iskali zatočišče.

Iz Ospa smo se po planinski poti povzpeli na Tinjan, ki je zadnji razgledni hrib, preden se dokončno spustimo do morja. Na samem vrhu je stisnjena istoimenska vasica s cerkvico sv. Mihaela, od koder se vam v lepem vremenu odpre razgled na Piranski in Tržaški zaliv na eni strani ter okoliška hribovja na drugi strani. Na mestu današnjih hiš je nekoč stalo prazgodovinsko gradišče, od katerega so še danes vidni ostanki obrambnega zidu.

Po krajšem postanku smo se spustili do Škofij, kjer je Andrej Velkavrh ugotovil, da je vseh 28 Barjanov varno zaključilo pohod.

Zapisala: Vanda
Fotografije: Marjeta, Andrej, Franci
Film: Stane