Sončki na Planinskem polju

Odjuga je v drugi polovici februarja načela zaledenelo snežno odejo, spolzke poti pa niso ravno primerne za »stare kosti« Sončkov. Zato je bil obisk Planinskega polja primernejša izbira, saj je bil popolnoma kopen. Nizek vodostaj Unice je omogočal ogled dna polja, ki je naše najbolj tipično prelivno kraško polje. Na južni strani namreč voda doteka na polje (Unica, Malenščica, občasno Škratovka), na vzhodnem in severnem robu pa ponika in se pretaka navzdol proti izvirom na Vrhniki.

Avtobus smo zapustili v Grčarevcu in se po makadamski poti spustili na nivo polja. Spotoma smo pod robom skozi grmovje opazili ponore V rupah, kjer Unica dela oster ovinek in v stiku z apnencem  izgublja vodo. Še lepši prizor se nam je ponudil pri Graberjevih rupah, kjer je voda izginjala v več skalnatih  lukenj na koncu  kratkih, vijugastih strug. Preko travnikov smo se usmerili proti ponorom Pod stenami, kjer se konča struga Unice. Področje je bilo suho, zato smo si lahko ogledali Putrihove štirne in še druge zamrežene ali proste skalne odprtine, kamor ponika voda Unice ob visokem vodostaju.

Malo vode v  Unici nam je omogočilo prehod preko struge proti Jakovici, osamelcu na Planinskem polju z istoimensko vasico. Po obilnem deževju je Jakovica kot otok sredi poplavljenega Planinskega polja. Pri cerkvi sv. Mihaela smo pomalicali in se razgledali po okolici, nato pa končali pot v Lazah.

Besedilo: Sonja Zalar Bizjak

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos, Sonja Zalar Bizjak