23. 2. 2023

Barjani smo se tokrat odpravili na pohod v Slovensko Istro. Pohod smo začeli v vasi Movraž. Prvotno se je vas imenovala Murvaž, ker naj bi tu nekoč rasle murve.

Iz vasi smo se po markirani poti napotili proti  skrajnemu jugu kraškega roba, kjer se nahajajo čudovite stene, ki so zaradi previsne oblike in značilnega zvočnega učinka dobile ime “ušesa Istre”. Simpatična razgledna pot nas je pripeljala do kamnitega naravnega mostu, katerega lok je dolg približno šest metrov, obok pa sega 2,5 metra visoko, le lučaj naprej pa pod same spodmole. Zaradi značilne oblike se tukaj ustvarja značilna topla mikroklima, ki daje zavetje za gnezdenje številnim pticam. Spodmolov je več, nekateri so plitvejši, drugi globlji – največji med njimi je globok 13 metrov in visok 12 metrov. Po krajšem postanku in ogledu smo pot nadaljevali po grebenu Velikega Badina do cerkvice Sv. Kvirina  in naprej do vasi Sočerga.

Vodnik Jože Školc je 34. Barjanom želel pokazati še Slap Stranice, ki se nahaja pod vasjo Trebeše. Slap je s svojimi 17 metri višine najvišji slap v Slovenski Istri in se nahaja na potoku Stranica, ki se  izliva v reko Dragonjo.

Navkljub slabšemu vremenu, smo se zadovoljni vrnili domov.

Zapisala: Vanda
Fotografije: Stane, Franci
Film: Stane