16. 3. 2023

Naš peti pohod v letu 2023 smo zaradi dežja prestavili s torka na četrtek. In imeli smo čudovit sončen dan z jutranjo slano po dolinah.

Pot smo pričeli v Miznem dolu. Z glavne poti smo zavili na kolovoz proti Vranjim pečinam. Kmetje so spravljali les iz gozda, zato je bila pot na nekaterih predelih blatna. Na Vranjih pečinah smo si ogledali spominski obeležji. Vodnik nam je na razgledišču pokazal kraje in poimenoval hribe.  Od tu smo krenili proti Rastovkam in po poteh mimo velikih in lepo urejenih kmetij na Podpesek proti Podlipi. Med potjo smo občudovali lepo pomladansko cvetje: črni teloh, nunke, pomladansko reso, zvončke in kronce.

Na dan našega pohoda je bilo središče vasi Podlipa za ves promet zaprto zaradi asfaltiranja. Ubrali smo vaške bližnjice in v športnem parku na prijetnem sončku počakali naš avtobus. Na izstopni postaji na Jelovškovi ulici nas je že pričakala naša pohodnica Marija, ki je praznovala rojstni dan. Pogostila nas je z okusnim jabolčnim zavitkom.

Naš pohod se je tokrat končal kmalu, saj je bil v okolici Vrhnike in smo koristili poldnevni najem avtobusa. Bilo je lepo v prijetni družbi pohodnikov, lepemu vremenu in sproščenemu klepetu. Naužili smo se svežega zraka in utrdili telesno kondicijo.

Zapisala: Metka Krašovec
Fotografije: Stane in Franci Kržmanc
Film: Stane Kržmanc