11. 4. 2023

Takoj po veliki noči je vodnik Frenk Petrič popeljal 36 Barjanov na zanimivo, Riklijevo pot. Poimenovana je po Arnoldu Rikliju, švicarskem zdravilcu, ki je bil začetnik zdraviliškega turizma v Sloveniji. Njegovo zdravljenje je temeljilo na kopanju v hladni vodi, golem sončenju in bosonogem sprehajanju. Zanj so bili namreč voda, sonce in zrak vir zdravja.

Pohod smo začeli v Zgornjih Gorjah in se povzpeli do Poglejske cerkve, ki pravzaprav ni cerkev v pravem pomenu besede. Gre za jamo ledeniškega izvora oziroma skalni spodmol z manjšo votlino, ki jo je ob svojem umiku izdolbel Bohinjski ledenik. Tu so arheologi naleteli na kamnito orodje iz starejše kamene dobe, kar dokazuje obstoj pračloveka v Triglavskem pogorju pred poljedelskimi kulturami. V novejšem času je Poglejska cerkev zanimivo plezališče, ki ima skupaj z različnimi kombinacijami opremljenih 34 smeri.

Nezahtevna, krožna pot je večinoma speljana skozi gozd in deloma po pašnikih. Ob spustu smo lahko občudovali čudovit razgled na blejski otok in jezero.

Na pohodu smo spoznali prijaznega domačina, ki nam je povedal nekaj zanimivosti o gospodu Rikliju in njegovem odnosu z domačini.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Stane, Andrej

Film: Stane