PRVI LETOŠNJI IZLET DU VRHNIKA SABOTIN-BRDA –ČEDAD

 

Nič kaj obetavna ni bila napoved vremena v smeri izleta, še posebej zato, ker so bili vsi ogledi na prostem. Bolj ko smo se bližali Sabotinu, bolj sivo in deževno je postajalo, ampak z nekaj prilagajanji smo ujeli čas, da smo se sprehodili po sabotinskem Parku miru.
Z vodnikom Bogdanom Potokarjem smo prehodili strelske jarke in kaverne, prisluhnili o vojni pred dobrim stoletjem, v kateri je umrlo na tisoče vojakov. Sabotin so po bitki leta 1916 zavzeli Italijani in si tako utrli pot do Gorice, avstro ogrske enote pa so se umaknile na levi breg Soče. Ob vseh pripovedih človek res ne more ostati ravnodušen. Danes Sabotin spominja in opominja. Z vrha Sabotina so ob jasnem vremenu lepi razgledi na bližnjo okolico in vse do Alp in Jadrana.
Preko poldneva smo se zapeljali čez Goriška brda v staro mestece Čedad, ki je upravno središče Furlanije. Od leta 2011 je uvrščen na seznam Uneskove kulture. Bogata zgodovina mesta ima temelje že v času železne dobe, skozi zgodovino pa je pripadal različnim vladarjem. Sprehodili smo se po ulicah starega mestnega jedra, mimo mestne hiše s kipom Julija Cezarja in ogledali prav poseben Hudičev most čez smaragdno reko Nadižo. Velika Marijina cerkev ima svoj začetek v 8. stol., danes pa je mešanica beneškega, gotskega in renesančnega sloga. Pokušali smo kulinarično posebnost Čedada, ki je sestavljena iz sira, krompirja in dodatkov začimb, popečeno na žaru in postreženo s polento. Čedad turista zagotovo ne bo razočaral ne v lepotah starega dela mesta ne v zgodovini.
Ob povratku čez Brda je pozno popoldne le posijalo sonce in naredilo pokrajino še lepšo. Obiskali smo kraj Šmartno, ki že samo po sebi velja za kulturni spomenik. Leži v središču Brd in že v rimskih časih je bil kot oporišče, v srednjem veku pa je nastala protiturška utrdba z obrambnim stolpom, ki je danes kot cerkveni zvonik. Vasica je vredna postanka, saj so uličice lepo obnovljene in je prijetno potovati skozi čas , vendar ne v burji, ki nas je prepihala, zato tudi v Gonjačah ni bilo primerno za razgled s stolpa.
Kar hitro smo jo pobrali v avtobus in zaključili pot proti Vrhniki.

 

Zapisala: Ivanka Sluga
Slike: Ivanka Sluga, Janez Cerk