Z VLAKOM V CELJE

 

S pripravo vožnje z vlakom za skupine je potrebno nekoliko več organiziranosti kot z avtobusom. O najavi določenega dneva in ure potovanja je potrebno predhodno plačilo rezervacije za določeno število potnikov. Še več je usklajevanja s programi ogledov. A tega smo se že naučili in s pridom izkoriščamo poceni vožnje.

Celje je bilo za nas kar primerno izbirno mesto. Za prevoz na Stari grad je organiziran avtobusni prevoz, ki smo ga koristili. Še v hladni senci smo prisluhnili vodniku, ki nam je predstavil zgodovino Celjskih grofov. Z gradu je na mesto Celje in na stičišče Savinje in Voglajne pravi panoramski razgled.

Po povratku nazaj v staro mestno jedro Celja je sledil še voden ogled po mestu. Obiskovalcu pade v oči urejenost, lepa pročelja stavb in mnogo cvetja po mestu. Od vodnika pa je bilo slišati, kako zelo so Celjani ponosni na svoje mesto. Pri Gostilni Oštirka nas je vodnik zapustil, mi pa smo se malo odpočili in podprli s hrano.

Sledil je še ogled v Pokrajinskega muzeja, katerega del je arheološko razstavišče, imenovano Mesto pod mestom. To je največja in moderna predstavitev zgodovine rimske Celeje. Z dobrim vodenjem smo se sprehodili med starodavnimi zidovi, ki pričajo o takratnem bogastvu mesta.

Imeli smo se lepo in tudi vroč dan nas ni oviral, ker smo bili tudi v hladnih prostorih, izbirali senco po mestu, prevozi so klimatizirani. Ko smo ob povratku v Ljubljano stopili z vlaka, smo šele začutili tistih 34 stopinj Celzija.

Zapisala Ivanka S.

Slike Leon N.