28. 9. 2023

Na prelep septembrski dan je 29 Barjanov vodnica Sonja Zalar Bizjak popeljala na lepo gorsko pot okoli pobočja Begunjščice, imenovane tudi Bornova pot.

Na začetku naše poti smo prečkali nekaj melišč in prav kmalu prišli do bunkerja, od koder je bil lep pogled v dolino in na ostanke delovnega taborišča Ljubelj, enote koncentracijske taborišča Mathausen, kjer je v letih 1943–1945 v nemogočih razmerah več kot tisoč jetnikov gradilo današnji predor na Ljubelju.

Bornova pot je dobila ime po baronu Juliju Bornu, bankirju iz Berlina, lastniku Šentanskega rudnika živega srebra, obsežnih gozdov  in dvorca v Jelendolu. Bil je velik ljubitelj divjih živali, zato je na tem območju naselil večje število kozorogov in jelenov. Zaradi lova je konec 19. stoletja dal izkopati 200 metrov dolg tunel, ki je izdolben v živo skalo. Predor mu je tako omogočil, da je imel lažji dostop do svojih lovišč na južni strani Begunjščice.

Pot smo nadaljevali po robu gorske stene do gozdne steze, ki nas je pripeljala do sedla in potem na vrh 1311 metrov visoke planine Prevala, od koder je lep razgled na Begunjščico in Julijske Alpe.  S Prevale smo se najprej spustili do planine Planinca in naprej v dolino Drage. Vhod v dolino varuje Grad Kamen, ki stoji na visokem skalnem pobočju. Lepoto doline sta najlepše opisala brata Avsenik v svoji skladbi Tam kjer murke cveto.

Zapisala:  Vanda
Fotografije: Dragica, Stane, Franci
Film: Stane