VRHNIŠKI UPOKOJENCI V SLOVENSKIH GORICAH

 

Za naš tradicionalni jesenski izlet smo letos izbrali severovzhodni del Slovenije, natančneje obiskali smo Sveto Trojico v Slovenskih goricah in Benedikt. To je bil tudi zaključni izlet za to leto, ki je malo drugače organiziran in vedno se hitro napolni velik avtobus. V enem delu našega izleta obiščemo kako zanimivost, drugi del pa namenimo druženju ob glasbi, plesu in dobri hrani.
Veliko bi se dalo pisati o Sveti Trojici v Slovenskih goricah ali o Gradišču, kot se je poprej imenoval kraj. Naselju na hribu daje lepo podobo velika baročna romarska cerkev s tremi zvoniki ter očarljiv pogled na Trojiško jezero z vrha, samostanska frančiškanska klet pa ima svojo zgodovino. Več o kraju, podrobnostih in o zgodovini so nam predstavili župnik v cerkvi, vodnica z Razvojnega zavoda SveteTrojice ter vinogradnik z avtohtonim vinom ob degustaciji. Ob nadaljnji vožnji iz Trojice proti Benediktu smo se soočili še z eno impozantno gotsko cerkvijo sv. Treh Kraljev, kako je pomemben ta umetnostni spomenik, pa nam pove že to, da je pod nadzorom varstva kulturnih dediščin.

Še kak kilometer naprej v smeri Radgone je kraj Trstenik, kamor smo bili namenjeni. Na dobro vpeljanem kmečkem turizmu ali bolje rečeno gostišče na kmečkem turizmu nudijo gostom domače kmečke jedi, imajo vinograde in svoje izvirno vino. Navdušili so nas lepi in veliki gostinski prostori,skratka lepo so poskrbeli za nas. Za dobro glasbo in razpoloženje pa je poskrbel ansambel iz Jurovskega dola.

Čas za zaključek nam narekuje prevoznik zaradi pravočasne vrnitve in tudi nekaj kilometrov vožnje je bilo še pred nami.

Zapisala: Ivanka S.
Slike: Leon in Janez