26. 10. 2023

Tik pred jesenskimi počitnicami je vodnik Jože Školc 31 Barjanov popeljal po hribih okoli Škofje Loke. Področje je poznano po slikoviti naravi in bogati kulturni dediščini.

Dr. Ivan Tavčar (1851–1923) je bil slovenski pisatelj, politik, ljubljanski župan, časnikar in odvetnik, ki se je rodil v Poljanah nad Škofjo Loko. Velja za enega pomembnejših literarnih ustvarjalcev realizma na Slovenskem.  V letošnjem letu obeležujemo 100-letnico njegove smrti, zato je Slovenska vlada leto 2023 razglasila za Tavčarjevo leto.

Pot smo začeli v Škofji Loki, ki leži na nadmorski višini 351 metrov, ob sotočju Poljanske in Selške Sore ter se vzpeli do vasi Križna Gora. Južno od naselja, na slemenu, stoji cerkev sv. Križa. Pot smo nadaljevali proti Planici  in po poti občudovali pokrajino, ki nas je spominjala na film Cvetje v jeseni.

Malo pred vrhom Planice smo se pričeli spuščati proti vasi Crngrob. Nenavadno ime ni slovenskega izvora in izhaja iz nemškega imena Ehrengruben. Najpomembnejši objekt v vasi je romarska cerkev Marijinega oznanjenja, postavljena v 13. stoletju. Kasneje je bila večkrat prezidana in povečana. Osnovni volumen cerkve je gotski. Cerkev je arhitekturno in likovno ena najbolj zanimivih cerkva na Gorenjskem.

Zapisala: Vanda
Fotografije: Andrej, Stane, Franci
Film: Stane