14. 11. 2023

Po prazniku sv. Martina se je 38 Barjanov z vodnikom Jožetom Školcem odpravilo na raziskovanje Krasa. Pot smo pričeli v dolini reke Branice. Dolina se zajeda v gričevje med Vipavsko dolino in planoto Kras. Hudourniška reka Branica je prebivalcem Štanjela predstavljala pomemben vodni vir.

Lepa makadamska pot se vije med vinogradi in skozi gozd in je zelo priljubljena med rekreativnimi kolesarji. Pot nas je pripeljala do vasi Kobdilj, kjer stoji posestvo Vila Fabiani, rojstna hiša in dom priznanega arhitekta Maksa Fabianija (1865 – 1962). Na manjši vzpetini nad vasjo stoji cerkev sv. Gregorja, kjer smo si ogledali grobnico Fabianijeve družine.

Pot smo nadaljevali do Štanjela, ki stoji na robu kraške planote in je eno najstarejših naselij na Krasu. Tam smo si najprej ogledali Ferrarijev vrt, ki ima poseben pomen za Slovenijo zaradi kulturnih, umetnostno arhitekturnih in drugih izjemnih lastnosti. Nahaja se pod vaškim obzidjem, zasnoval ga je arhitekt Maks Fabiani. Posestvo je bilo v lasti tržaškega zdravnika Enrica Ferrarija.

Med sprehodom skozi Štanjel smo na vratih in oknih lahko opazili venčke. Spletanje venčkov je značilno za vasi na Krasu in naj bi, po ljudskem verovanju, ljudi in domove varovali pred nesrečami. Na god sv. Ivana venčke obesijo na vrata domov, kjer visijo celo leto, nato pa jih po stari navadi skurijo na kresu in obesijo nove.

Zapisala: Vanda
Fotografije: Andrej, Stane in Franci
Film: Stane