28. 12. 2023

Zadnji pohod Barjanov v letu 2023 je bil do Stare Vrhnike in nazaj čez Kačjo vas do gostilne Kranjc, kjer smo imeli zaključek letošnjih pohodov.  Skupini so se tokrat pridružili vsi naši vodniki:  Sonja Zalar Bizjak, Jože Školc in Frenk Petrič.

Najprej smo se povzpeli po klancu mimo Cankarjeve rojstne hiše do cerkve Svete Trojice. Ustavili smo se pri spomeniku padlim in pogrešanim vojakom iz  1. svetovne vojne z Vrhnike in okoliških vasi. Spomenik so odkrili sto let po koncu vojne, 11. 11. 2018. Pot smo nadaljevali proti Tičnici, se spustili do Tankovske ceste  in se usmerili proti Stari Vrhniki. Tam nas je pričakala gospa Anka Grom in nam razkazala  obnovljeno kaščo. Zgradba je bila prvič vpisana v kataster leta 1824 in je služila kot shramba za hrano in pijačo. Danes kašča krasi vas in obiskovalcem s svojo podobo, zgodbami in starinami, ki so del zbirke gospe Anke Grom, nudi vpogled v preteklost in tako predstavlja del slovenske kulturne dediščine.

Vračali smo se čez Kačjo vas do gostilne Kranjc, kjer so se nam pridružili člani, ki niso mogli z nami na pohod. Skupina enainštiridesetih Barjanov z vodniki in Elico Brelih smo nazdravili novemu letu 2024 in si zaželeli še veliko prehojenih poti po naši lepi deželi.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Andrej, Stane

Film: Stane