25. 1. 2024

Dan se je pričel malce deževno, vendar nas to ni ustavilo, da se ne bi odpravili proti Portorožu.

Ko smo prispeli do našega današnjega začetka poti, se je vreme že malce popravilo, saj ni več rosilo. Pripravili smo si nahrbtnike, nekateri pohodniki tudi pohodne palice in že smo  krenili na pot.

Ko smo premagali prvi vzpon, smo kaj kmalu prišli do predora Valeta, poimenovan tudi Parenzana. Skozi predor je nekdaj potekala trasa ozkotirne železnice, ki je povezovala Poreč in Trst.  Med hojo po predoru smo občudovali njegovo izdelavo, saj je le-ta v takratnih časih zahtevala samo težko ročno delo. Nato smo pot nadaljevali proti  solinam. Predno smo jih prečkali, pa nam je Sonja na kratko razložila nastanek klifa, ki smo ga videli. Na poti smo se ob morju kmalu ustavili, da smo se malo okrepčali in posladkali z Marjetinimi čokoladnimi dobrotami. Kaj kmalu nas je vodnik Frenk postavil pred dejstvo, da moramo naprej. Odpravili smo se mimo hotela Salinera po prijetni poti proti vrhu do Križa. Med hojo smo imeli lep razgled proti morju, čudovite zalive s čisto vodo, v daljavi smo videli naše gore, med njimi tudi Triglav. Pri Križu je sledilo skupinsko slikanje, nato pa še kratek spust do Belvedera, kamor je že prihajal naš avtobus.

Kljub jutranjemu rahlemu dežju, ki nas je pričakal na Vrhniki, smo preživeli krasen sončen dan na našem pohodu. Hvala Frenku za prijetno vodenje po tej poti, Metki pa hvala, ker nas spravi, da gremo od doma.

Zapisala: Cvetka
Fotografije: Stane in Andrej
Filmček: Stane