Današnji pohod smo pričeli v Kobjeglavi pri spomeniku NOB. Spomenik je ograjen z nizkim kamnitim zidom in predstavlja kraško hišo, z značilnim kamnitim vhodnim portalom in kraškim vodnjakom. Pokončni kamni okoli spomenika, povezani z verigo, simbolizirajo v vojni padle vaščane.

V vasi smo opazili veliko zanimivih vodnjakov, ki so imeli v preteklosti posebej pomembno mesto, zato so bili urejeni in na premožnejših domačijah lepo okrašeni. Revnejše družine so si morale čisto vodo za pitje izprositi od bogatejših družin. S porastom prebivalstva v stari Avstriji je bilo z izgradnjo javnih vodnjakov poskrbljeno tudi za revnejše prebivalstvo.

Po zanimivi tematski poti v okolici Kobjeglave nas je 22. 2. 2024 vodil vodnik Frenk Petrič. Kljub temu, da smo se po Poti 9. kalov Barjani podali že drugič, se nas je zbralo 27. Kali oz. vodni viri so bili včasih namenjeni napajanju živine med pašo na kraški gmajni in so bili za kraškega človeka neprecenljive vrednosti. V okolici Kobjeglave se jih nahaja kar 9 in vsi so obnovljeni. Čeprav nas je polovico poti spremljal rahel dež, smo si Barjani ogledali prav vse.

Zapisala: Vanda

Fotografije: Andrej in Franci

Film: Stane