Zimzeleni po Naravoslovno zgodovinski učni poti Hrpelje

Lep sončni dan je zvabil Zimzelene na zanimivo pot po okolici kraja Hrpelje, ki se nahaja v občini Hrpelje Kozina. To je občina, ki obsega velik del flišnih Brkinov in kraške Čičarije ter delček planote Kras. Meja med obema obsežnima območjema pa je glavna cesta, ki pelje iz Kozine proti Podgradu.
Ob Osnovni šoli Dragomirja Benčiča Brkina v Hrpeljah se začne sproščujoča in hkrati poučna pot, ki je označena s podobo kuščarja zelenca. Zunaj vasi se pot usmeri med čudovite kraške pojave in starodavna vodna zajetja. Drevesa ob poti so označena s tablicami z napisi v slovenščini in latinščini.
Posebnost je mogočna bela murva, ki je po pripovedovanju stara okoli 300 let.
Pot nas je vodila do velikega obzidanega vodnjaka, izkopanega leta 1343. Voda je služila za pitje, kuhanje in pranje.
Po stezici smo prišli do udorne dolinice, kjer so Hrpeljci leta 1921 našli zaklad. V dveh glinenih loncih naj bi bilo kar 5 000 srebrnikov in 24 zlatnikov. Na žalost sta dolgo ostala nekje le dva, a sta se tudi ta izgubila.
Zanimiva je tudi obnovljena Rudetova ledenica, globoka kar šest metrov s premerom osem metrov. Led so vanjo zlagali v plasteh, mednje pa polagali slamo in listje.
V poletnem času so led vozili z vozovi v Trst za potrebe mesnic in pivovarn.
Zvedeli smo veliko novega in kar prehitro je minil ob druženju lep, topel in sončen dan. Hvala vodniku Jožetu, da nam je pokazal še eno zanimivo pot, na kateri smo uživali pomladansko razpoloženje.

Zapisala: Barbara Petrič
Slike: Janez Cerk