Prvi torek v marcu smo se Sončki podali na pohod po Polhograjskem hribovju. Avtobus nas je pripeljal do slemena na koncu razpotegnjenega naselja Črni vrh nad Polhovim Gradcem. Naš prvi cilj je bila Pasja ravan (1020 mnv), ki je bila svoje dni najvišji vrh Polhograjskega hribovja. Bivša JLA je vrh za devet metrov znižala, da je na izravnavi namestila radar in drugo vojaško opremo. Po osamosvojitvi pa je Pasja ravan izgubila vojaški pomen, je pa na njej vremenski radar, ki pokriva zahodni del Slovenije in pripomore k natančnejšim vremenskim napovedim in tudi opozorilom pred vremenskimi ujmami. Na poti na vrh smo bili poleg krasnih razgledov deležni pravega zgodnjespomladanskega vzdušja. Še posebej so izstopali res številni črni telohi. Na poti s Pasje ravni preko Krnic proti našemu naslednjemu cilju pa smo lahko opazovali ogromne zaplate kronic. Navdušujoče!

Preden smo prišli v zaselek Bukov vrh, ki ga krasi cerkev sv. Sobote, smo v daljavi  lahko videli večji del Škofjeloškega hribovja z markantnim Blegošem, tokrat brez vsakega snega, v daljavi pa se nam je nasmihal Triglav. V sončnem vremenu smo si pri cekvi, ki je bila zgrajena v začetku 16. stoletja, a kasneje predelana in ima značilnosti baroka, privoščili malico in opazovali kmetije, raztresene po okoliških hribih, ter lepote hribovja v bližnji in daljni okolici.

Od cerkve smo se spustili navzdol do kmetije Kamenšek, potem pa se pričeli vračati preko Kovskega vrha nazaj na sleme pod Pasjo ravanjo, kjer nas je čakal avtobus. S kavico in kakšnim pivom in sokom  v Polhograjskem domu smo zaokrožili prijeten pohod, na katerem nam je tudi vreme bilo zelo naklonjeno. Smo le Sončki!

Besedilo: Tatjana Krašovec

Fotografije: Tatjana Rodošek, Danica Kos

GPS zapis: Srečko Kenk