13. 06. 2024

V juniju smo se članice in člani Društva upokojencev Vrhnika odpravili na izlet na Ribniško. Zjutraj smo vstopili na avtobus pri stari lokomotivi na Vrhniki. Pot nas je vodila proti Škofljici, mimo Turjaka in njihovega gradu, Rašice in Trubarjeve domačije proti Velikim Laščam, rojstnemu kraju Josipa Stritarja.
V Žlebiču se nam je pridružila vodička Ajda in proti Ribnici že povedala nekaj zanimivosti.
Prvi postanek je bil v muzeju v Ribnici, kjer smo v restavraciji ob kavici nabrali moči za sprehod po mestu. Na trgu ob glavni cesti smo se razgledali po znamenitih stavbah kot je knjižnica, ki je utrpela veliko škode ob povodnji v lanskem letu, čez cesto sta znana lekarna Klun in šola, katero je dve leti obiskoval tudi France Prešeren. Nadaljevali smo do cerkve sv. Štefana, ki je najbolj prepoznavna po dveh zvonikih. Znano je, da je to zadnje načrtovano delo arhitekta Jožeta Plečnika, izvedba pa je bila že v rokah njegovih študentov. Še ogled Napoleonovega mostu in grajskega vrta, nato muzej. Tu je predstavljena sodba proti zadnji čarovnici na tem območju. V mestnem parku stojijo obeležja ribniških veljakov.

Krožno pot smo zaključili v zanimivem Rokodelskem centru. Z avtobusom smo nadaljevali do vasi Sajevec in se ustavili pri Posodarstvu Franc Jaklič, enem zadnjih rokodelcev v Ribnici. V originalnem narečju je prikazal izdelavo mini škafov in starih »pralnih strojev« na hudomušen način.
Nato smo se odpravili v Hrovačo, ki je predmestje Ribnice. Tam so nas postregli z enolončnico, ki je sestavljena iz rdečega fižola, rumenega korenja in kolerabe ter sladico. Peš smo se odpravili do Škrabčeve domačije in si ogledali bivalne prostore in star lepo obnovljen skedenj.
Od Ribnice in prijazne vodičke Ajde smo se poslovili in se odpeljali proti Bloški planoti, kjer smo se ustavili ob umetnem Bloškem jezeru.
Zadovoljni, da smo pobliže spoznali Ribniško dolino in preživeli zanimiv in suh dan, čeprav so
napovedovali deževno, smo prisluhnili še obvestilom o naslednjih dveh izletih in si rekli nasvidenje na naslednjem.

Zapis: Koordinator izleta Dušan Sterlekar
Slike: Željko J.