V triindvajsetih letih obstoja skupine Svizci še nismo imeli take smole. Od šestih pohodov v prvi polovici leta so bili kar trije zaradi deževnega vremena odpovedani. V juniju pa na naš termin vročinski val in saharski prah iz Afrike! Zato je bilo Jezersko zelo primeren cilj, pohod ob hudourniški gorski reki  Kokri do partizanske bolnišnice Krtina  v senci gozdov pa prava izbira.

Kokra zbira svoje vode iz številnih grap okoli planine Komatevra, v Spodnjem Jezerskem se ji pridruži še Jezernica. Izpod Virnikovega Grintovca pa priteka voda, nasičena z raztopljenim apnencem, ki se odlaga na rastlinah in nastaja kamenina lehnjak. Nakopičilo se ga je do 18 metrov, ker pa se ga v preteklosti veliko uporabljali za gradnjo stavb, je danes kamnolom lehnjaka opuščen.

Naš cilj je bila partizanska bolnišnica Krtina, na strmem pobočju ene od grap Kokre. V velikosti manjše barake je delovala od septembra 1944 do januarja 1945, ki je bila zaradi izdaje požgana, leta 1951 pa so jo obnovili. Po počitku in ogledu barake smo se začeli vračati po cesti do odcepa za Smrečje, jaso nad levim bregom Kokre. Od tam ni bilo daleč do kmetije Spodnji Virnik, kjer nam je gospodinja omogočila nakup raznovrstnih sirov. Potem pa smo se spustili do Lehnjakovega  izvira, kjer se voda preliva preko mahov in drugega rastlinja, na katerem se odlaga  apnenec. Turistični delavci so pred kratkim zgradili strmo, dobro zavarovano pot  in povezali izvir s kamnolomom. Te nove poti smo bili zelo veseli, ni se bilo potrebno vračati do kmetije in skozi Murnov graben v dolino. Sonce je že toplo grelo in veseli smo bili, da nam je avtobus prišel del poti nasproti. Na Vrhniki smo se razšli z željo, da se v jeseni spet v polnem število odpravimo na pot.

Besedilo in fotografije: Sonja Zalar Bizjak