Ne morete več z nami iskati tišine po gorskih stezah.
Ne bobnenja in šumenja vetrov izpod gora.
Ne morete se več predajati sladkim omamam cvetočih trav…
A v naših srcih in mislih ste vedno z nami

Pokljuka je za ljubitelje narave čarobna beseda, ki zaobjema obsežne  smrekove gozdove, bogato zeleno podrast, jeseni mnogo gozdnih sadežev, pozimi pa obilico kristalne beline, na kateri se odvijajo zimski športi, žvrgolenje  ptic, srečevanje divjadi…vse to in mnogo več. Zato ni čudno, da je med pohodniki tako priljubljena. Nad  Pokljuko pa se dviga greben gorskih vršacev nad 2000 m nadmorske višine, zato je pristop na le te lažji in krajši, ker je planota izhodišče. Ima pa tudi označena energijska polja, čeprav po vsej planoti čutimo mnogo pozitivne energije. Zaradi prijetnega poletnega počutja mnogi pred vročinskimi valovi pobegnejo prav na Pokljuko.

Tudi Zimzeleni smo jo že večkrat obiskali in raziskovali pašne planine kot so Zajavornik, Konjščica, Zajamniki, Uskovnica in druge ter gore v njeni bližini (Viševnik, Brda, Debela peč, Mrežce). Že trikrat pa mo v mesecu juliju opravili spominski pohod, kjer se Na Rupah blizu spomenika spomnimo vseh naših preminulih pohodnic in pohodnikov in opravimo kratko žalno slovesnost s polaganjem nageljnov za vsakega.

Letos je med rahlim šumenjem vetra v krošnjah visokih smrek zazvenela tudi pesem Lipa
zelenela je, v izvedbi naših pevk. Pogreznjeni v molk in razmišljanje o minljivosti smo spomin nanje počastili tudi z minuto molka.
Dan nam je bi pisan na kožo, saj je bilo prijetnih petnajst stopinj, zato smo s polnimi pljuči dihali svež gorski zrak. Bolj ko smo se oddaljevali od spomenika, več je bilo sproščenega pogovora, tudi v pričakovanju, kaj bomo novega zvedeli na Goreljku ob ogledu visokega barja.
Ker je letos zelo veliko padavin, je Barje Goreljek močno poraslo z bujno vegetacijo, ki uspeva le na barjih. Prisluhnili smo Sonji, ki je lepo razložila nastanek visokih barij na Pokljuki, ki je sicer kraška, in predstavila rastline, ki tu uspevajo. Ko smo posedli po avtobusu, se je večina zavila v molk in se prepustila podoživljanju dogodkov dneva.
Hvala vsem, ki ste s svojo prisotnostjo počastili spomin na naše preminule članice in člane pohodne skupine Zimzeleni v želji, da ostanemo čim dalj časa zdravi, mobilni in se še dolgo družimo.
Vsem ljubiteljem gora, pohodnicam in pohodnikom naših skupin pa prijazne počitniške dneve in varen korak. Jeseni pa nasvidenje.
Zapisala: Elica Brelih
Slike: Željko J.